Dentre les motivacions que més han pesat a la balança a favor de Barcelona, a lhora doptar per la seva candidatura, hi ha específicament aquestes: 1) lexperiència plurilingüe de la ciutat que permet dagermanar, en un mateix indret, sobretot langlès i el castellà, atesa lAmèrica Llatina; 2) lantecedent dàmplia participació ciutadana dels Jocs Olímpics i, per això mateix, laportació interreligiosa tan gratificant del Centre Abraham, lespai pensat amb aquest fi dacord amb la legislació Comitè Olímpic Internacional (COI); 3) el procés de reconciliació seguit aquests darrers 25 anys per superar les ferides relacionals atesos els jueus, els musulmans i els pobles amerindis; i 4) ja en funció de la dinàmica interna del PRM, la capacitat dialogant de la plataforma que sha aconseguit, amb el Fòrum de les Cultures i el Centre UNESCO de Catalunya, comptant amb la pràctica totalitat de les tradicions religioses i espirituals amb implantació a la ciutat.
El PRM és per a Barcelona i per a tot el país un repte i una oportunitat. Un repte perquè en ocasió daquest esdeveniment ens hem de fer uns i altres més i més interlocutors duna experiència que compromet. Un parlament no és sense índex elevat de presència participativa, comunicació, intercanvi, configuració de projectes i, alhora, voluntat manifesta de dur-los a la pràctica. Ens calen nous horitzons i aquesta és loportunitat de descobrir-los i situar-los. El PRM, aquesta és la seva característica, no és solament duns dies. Les ciutats que lhan acollit, pel cas Chicago, Ciutat del Cap i Barcelona, queden vinculades a la seva estructura, són convocants i garants del diàleg interreligiós per la justícia, la pau i la sostenibilitat universals.
Joan Botam
LES ESGLÉSIES CRISTIANES LLOEN EL SENYOR
(Cripta de Pompeia, Barcelona, 15.05.02)
La pregària interreligiosa dAssís per la pau (*)
Dels clàssics espirituals negres, tan trepidants i espiritualment significatius, que el Grup Molema ens acaba doferir, als cants de ressonàncies contemplatives tan profundes que, tot seguit, el Cor Irini ens brindarà, amb la present celebració el Centre Ecumènic de Catalunya se sent especialment cridat a donar gràcies, amb tots vosaltres, per les convocatòries que darrerament es fan arreu de pregària interreligiosa per la pau. Explorant possibles sintonies al voltant del programa que amb aquest fi hem elaborat, en clau de celebració, ens han sortit al pas, amb les del cant religiós, les característiques de lespai que ens acull, la cripta de lesglésia de Pompeia, construïda per larquitecte Pere Benavent i bellament decorada pel pintor Efrem Maria de Kcynia, just acabada la guerra civil, en homenatge al pobre dAssís, el germà universal, lhome de diàleg i pau escoltat per totes les tradicions religioses i espirituals.
En orientar-se de la terra cap al cel, els homes i dones que malden per ser coherents amb la seva fe, com suggereix amb els pinacles tan lluminosos de la Sagrada Família el geni de Gaudí, haurien de convertir-se en fars que irradien entorn la lloança unànime de les creatures al Creador. Perquè aquest és el sentit de la pregària, pel sol fet de ser-ho, independentment de si és confessional, interconfessional o interreligiosa. En el Senyor, com a interlocutor, amb la mirada del cor, contemplem laltre i, així, sense desmerèixer en res les nostres diferències, ans afirmant-les, junts fem camí vers la vida en plenitud prop del Senyor i els seus dons.
Els creients sempre hem pregat. Però, com a germans, partint de la nostra condició de creatures, per damunt fins i tot de les nostres adscripcions religioses només ho hem fet en moments de grans calamitats, quan la casa crema, tocats especialment per la sorprenent perversió de lespècie humana. Que ho diguin, si no, amb Pedro Arrupe, els monjos budistes de tradició zen, al Japó, ran de les primeres explosions atòmiques; Dietrich Bonhoeffer, Alexander Soljenitsin i Elie Wisel, i tants i tants daltres, colpejats cruelment pel nazisme i lestalinisme; i, més cap aquí, els testimonis atònits de lenderroc de les torres bessones. Interpel·lades per contextos socials dodi i violència, si fa no fa igualment escandalosos, de Jerusalem o donsevulla que sigui, les Esglésies shan mostrat cada dia més sensibles a les exigències humanes de retrobament i pregària per la pau, en coincidència, daltra banda, amb respostes prou positives, en aquest sentit, tant del món jueu com del món islàmic, per situar-nos només a làrea mediterrània. Recordem, per iniciativa de Roma, Assís; a petició de Constantinoble, Brussel·les (amb participació de Romano Prodi) i, a instàncies de Canterbury, Alexandria.
Bé que partint de detonants que mai no shaurien dhaver produït, les Esglésies shan adonat progressivament, a través dexperiències compartides, que no tot ho han fet bé, que més dun cop shan deixat instrumentalitzar pel joc dinteressos aliens al bé comú. Correlativament, han pres consciència de quina és als ulls de Déu i dels homes la seva missió en Crist. Constantinoble, amb el seu patriarca ecumènic, sha amorosit amb la força testimonial dels màrtirs de les Esglésies Orientals, víctimes de persecucions en nom adés de lIslam, adés de Karl Marx. Canterbury, amb el primat de les Esglésies de la Comunió Anglicana, ha entrat amb més profunditat en la comprensió de la seva condició dEsglésia pont, cridada a construir la convivència i la pau en especial als països pertanyents un temps al Regne Unit. I Roma, que, en dir dIgnasi dAntioquia, presideix en la caritat, sha vist cridada, gràcies al lideratge de Joan Pau II, a parlar amb tothom a causa de levangeli.
En prendre Assís com a referent, lespecial significació de la pregària interreligiosa promoguda per Roma passa positivament pel missatge damor fratern i pau de Francesc i Clara dAssís. Una resposta feta en reciprocitat que, per dur-la més a prop de qui en definitiva nés lúnic protagonista, lEsperit de Déu, ha estat encertadament batejada amb el nom dAssís.
Lesperit de la pregària interreligiosa dAssís, no és lentorn de la ciutat bellament construïda a redós del Subasio mirant, horitzons enllà, la vall de Spoleto. No ho són les seves institucions religioses, cíviques i culturals. Ho és laurèola de llum amb què la segellaren Francesc i Clara, no lun més que laltre, senzillament perquè la seva llum profètica venia de dalt, del Pare de les llums. Així ho entengué el cardenal Roger Etxegaray ran de la primera experiència de pregària feta a la ciutat amb tot de líders religiosos i espirituals lany 1986: "A Assís, digué, ens hi ha convocat la pau".
Pelegrinem, doncs, cap a Assís, a la llum de lEsperit. Deixem-nos impregnar per la seva presència i irradiem-lo. Anem en cerca de la màxima transparència amb aquest fi, en nosaltres i en les nostres relacions interpersonals. Demanem-la, aquesta transparència, nosaltres cristians, com a subjecte ampli, que això és lEsglésia de Jesucrist, a lescolta de la Paraula. La pau, do de Déu, passa per nosaltres. Val la pena que ho subratllem: el millor que podia passar amb Francesc dAssís és que la més famosa de les pregàries per la pau "Senyor, feu-me instrument de la vostra pau", que li és atribuïda, no sigui justament dell. No ho és la lletra; ho és, en canvi, lesperit; lesperit dAssís que celebrem.
(*) Text de la glossa que Joan Botam dedicà a la pregària interreligiosa dAssís per la pau, a mig acte del III Concert de cant Coral Les Esglésies cristianes lloen el Senyor, entre les intervencions del Grup Molema i del Cor Irini.
TESTIMONIS
CREIENTS EN DIÀLEG
JOAN MISSER I VALLÈS: BARCELONA-LILLA
"Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: no enduriu els vostres cors" (Sl 94,7-8). Tard o dhora la veu de Déu es fa sentir. Sovint de la manera més impensada i als moments menys esperats. A voltes poc perceptible, com loreig suau que va notar Elies (cf 1Re 19,12). Altres vegades, com una clatellada, ens ve a somoure. "El vent bufa allà on vol" (Jn 3,8). Unes vegades ve com un llampec a un disparador, altres es val duna situació condicionant i persistent que cal saber interpretar, com el bon papa Joan XXIII ens ensenyava a interpretar "els signes del temps" (Mt 16,3). Déu es val de qui vol i del que vol, i no precisament sempre de qui ha estat cridat per alertar i desvetllar: "Si aquests callen, cridaran les pedres" (Lc 19,40). El que passa és que sovint la Veu és desoïda, sigui perquè el temperi dominant ofega loreig imperceptible, sigui perquè no som prou amatents.
Per la meva part, els moments (kairoi) de fer-se sentir la Veu no mhan faltat pas. Qui ha estat exclòs dalguna crida? El que no podria comptar és les vegades que he estat incapaç descoltar i, encara menys, les que no he sabut respondre en conseqüència. Voldria recordar alguns daquests kairoi.
Deuria tenir onze anys que, fullejant un lligall voluminós - sobretot per al noi que jo era llavors -, de la revista LA ILUSTRACIÓN, de lany 1895, entre els gravats que em transportaven en el temps i lespai a la guerra de Crimea, va colpir-men un que representava el tsar Nicolau I en el llit dagonia rebent la comunió de mans dun bisbe revestit amb ornaments ben diferents als dels bisbes que havia vist en carn i ossos o bé representats en les imatges de les nostres esglésies. El meu pare i el meu germà Salvador, llavors seminarista, varen satisfer la meva curiositat: era un bisbe veritable, duna altra tradició i ritu, que administrava el sagrament amb tanta validesa com el que rebíem nosaltres. Com era possible, doncs, que no el consideréssim com formant part duna mateixa Església, lúnica que proclamàvem en el Credo? La pregunta insatisfeta començà a barrinar en el meu magí infantívol i, en certa manera, continua furgant-hi, gràcies a Déu.
Amb motiu de la invasió i conquesta dAbissínia per la Itàlia feixista, lany 1935, vaig descobrir que hi havia en aquella part dÀfrica un país majoritàriament cristià dençà dels primers segles de la nostra era. Com era possible que no ens en parlessin mai i tinguéssim tan oblidats aquells germans nostres que compartien amb nosaltres la mateixa fe, bé que amb diversitat de ritus i tradicions com era divers, daltra banda, el color de la seva pell? Al mateix temps vaig descobrir la salvatgeria dels europeus civilitzats i superiors envaint i imposant-se per la força bruta a uns pobles aliens. I no sols pel que mostrava Itàlia, sinó igualment els estats que shavien atribuït i distribuït el continent africà i que, de cop, venien a oposar-se a la participació italiana, a una empresa depredadora tan injustificada.
Després vingué aquella terrabastada de juliol de lany 1936, que em sorprengué, ja el primer dia, quan vaig haver descapar-me, estant jo dintre, de les escomeses dels desenfrenats que venien a cremar lesglésia de Sant Pere de les Puel·les. Aquella follia col·lectiva shavia anat preparant amb la deformada presentació que es feia de laltre, de loposant, mitjançant una luctuosa antologia dinsults i calúmnies. La mala bava de tanta caricatura, unida al refús descoltar i conèixer laltre, desembocava en un devessall de sang, barreja de sang dassassins i de màrtirs que sols Déu pot destriar per judicar-la, car morir per la veritat o per la justícia es tot u, com precisa sant Anselm (1) que morir per la veritat o per la justícia és morir per Crist. Entre els qui qualifiquem de màrtirs i els qui motegem dassassins rau la simbiosi dels ideals més generosos i de les passions més vils, com ens ho deixa entendre la profunda anàlisi que feia dels anarquistes Simone Weil (2) i que tal vegada podríem fer extensiva a altres orientacions ideològiques. Llavors i sempre cal escoltar laltre: per què és com és ? Què diu dell mateix? Què diu de nosaltres? No hi ha part de raó en la seva crítica?
El 1950 era Any Sant, com si tots els anys no fossin Anni Domini, com deien els antics. A loficina de turisme francès que hi havia a la Gran Via, entre passeig de Gràcia i rambla de Catalunya, vaig trobar-hi un fulletó dels centres francesos de pelegrinatge que deia, més o menys: "Vosaltres que aneu a Roma, passeu per França llavors es viatjava poc en avió, el país escollit pel Sagrat Cor i la Verge Maria". Carai!, vaig dir-me, si sempre mhavien dit, i més en aquells anys de nacionalcatolicisme, que la nació elegida amb aquelles revelacions (?) era "la católica España"? Vaig començar a comprendre que davant Déu no hi ha privilegis de naixença, de latitud, de cultura o de llengua. Lúnic privilegi és el dhaver estat "escollits en ell (Jesucrist) abans de crear el món" (Ef 1,4). Però, qui satrevirà a posar límits al nosaltres beneficiats per aquesta elecció? Qui gosarà treuren els exclosos?
Durant un temps vaig fer classes de religió a alumnes de lEscola del Mar substituint el meu germà Salvador. Cosa ben excepcional en aquella època, la classe era mixta, bé que per defugir acusacions malignes, les noies se situaven a un costat i els nois a laltre. No recordo el nom duna noieta protestant, però mai no oblidaré la lliçó que em va donar: quan, tenint en compte la seva confessió, vaig dir-li que leximia de la seva presència, em digué que, dacord amb els seus pares, volia prendre part a les classes per assolir una millor coneixença.
Kairós, moment de gràcia, considero aquell vespre que vaig introduir-me en una capella baptista que hi havia a lavinguda Mistral. Vaig esforçar-me a superar les formes, les referències i les imatges, com la comparació entre Goliat (lEsglésia catòlica) i David (lEsglésia perseguida) per compartir la vexació imposada i així avergonyir-me de la nostra complicitat. Més tard, nous contactes amb Josep Desumbila em feren trobar altres germans evangèlics que sesforçaven per alliberar-se de tota ombra de ressentiment, com era aquell home de Déu, el pastor Benjamín Heras, de lesglésia del carrer Tallers.
"Les nostres divisions no arriben fins al cel", havia recordat labbé Couturier. El seu pensament maportà el goig del que ja pressentia. Això em decidí a traduir alguns escrits que enfocaven la unitat dels deixebles de Crist tal com Ell lha volguda i pels mitjans que Ell disposés. Vaig enviar-ne a diferents persones i, entre elles, a algun bisbe. No marribà mai cap censura i sí alguns mots dencoratjament, en particular de mons. Olaechea, arquebisbe de València, i, sobretot, de mons. Pont i Gol, llavors bisbe de Sogorb.
Però més que els missatges estimulants, fou la trobada amb el director de Fe Católica que constituí per a mi un xoc ben aclaridor, bé que molt penós. Anys després em semblà reviure aquell diàleg de sords llegint la llegenda del Gran Inquisidor, tan magistralment descrita per Dostoievski (3).
Ja a Lilla, el meu bisbe, el cardenal Liénard, em preguntà què pensava de lactitud dels bisbes espanyols en ocasió de la guerra de 1936-1939. Se mocorregué de dir-li que a cada situació que veia lEsglésia confrontada amb el dilema entre els privilegis i la persecució, no sabia trobar cap exemple en què lliurement shagués escollit aquesta última. Qui diu persecució, diu simplement circumstància desfavorable.
Jo no sé si vaig contribuir poc a molt a obrir perspectives en el camí de la Unitat, la dels cristians com a primícia i prefiguració de la unitat del gènere humà. No ho sé; però sí que puc afirmar que la tasca em féu madurar a la manera del que deia Antonio Machado al caminante: se hace camino al andar.
Notes:
(1) Apologia de sant Anselm sobre el màrtir sant Elfegi (19 dabril) assassinat pels danesos pagans (P.L., CLVIII, 75 C).
(2) Carta de Simone Weil a Georges Bernanos publicada al butlletí trimestral nº 4 de la Societé des Amis de G. Bernanos i, més tard, també a Correspondance de Bernanos, editada pel seu fill.
(3) Els germans Karamàzov, llibre 5, capítol 5.
IV TROBADA INTERCOMARCAL
Sol·lícitament preparada pel grup ecumènic local (baptistes, catòlics i pentecostals), la IV Trobada Intercomarcal del Centre Ecumènic de Catalunya tingué lloc a Vilafranca del Penedès, el dissabte, dia 15 de juny. Tot i que molts no hi pogueren assistir, els qui hi prengueren part, de procedència diversa, confessional i comarcal, aconseguiren un clima i comunicació remarcables. Hi ajudà lacolliment, iniciat amb la lectura de la carta que adreçà als reunits mossèn Ignasi Mora, rector de Santa Maria, la disposició de la sala Vinyeta i laire de la ciutat en dia de fira. Francesc Rovira sencarregà de presentar el tema, Les tradicions religioses i espirituals a lescola. Dacord amb el ponent, la religió, com a experiència, suposa diversitat de vivències, dexpressions i de formulacions pedagògiques. Entre nosaltres, digué, pel que concerneix lescola, podríem parlar actualment de tres models: a) cap referència al fet religiós amb plantejaments fets en abstracte tot i que invoquen valors com la tolerància; b) presentació confessional de la religió (catòlica, jueva i islàmica a lestat espanyol) per separat; i c) aproximació a la religió com a fet cultural deixant la catequesi a la família i/o a la comunitat creient de pertinença. A lhora de dialogar hom sinclinà, en general, a favor del tercer model amb la voluntat raonada doferir als alumnes la fonamentació de criteris per fer lliurement la seva opció.
Després de dinar junts i de visitar la basílica de Santa Maria, hi hagué encara temps per escoltar els representants dels grups de Sabadell, Manresa i, sobretot, Vilafranca. Uns i altres, acabàrem dient que com a cristians ens hem de preparar per a lesdeveniment del IV Parlament de les Religions del Món, el qual ja sabem de cert que se celebrarà a Barcelona lany 2004.
TROBADA DE CENTRES ECUMÈNICS
La Trobada de Centres Ecumènics de tot lestat, que sacostuma a fer, en principi, cada dos anys, se celebrà a Barcelona, al Seminari Salesià Martí-Codolar, durant els dies 19-21 dabril daquest any. Tímidament centrada entorn del tema Violència i fe cristiana, del Decenni per a superar la violència, la campanya endegada pel Consell Mundial de les Esglésies, aquesta experiència de pregària, aportacions testimonials, reflexió i propostes permeté danar més a fons de lecumenisme als qui hi pogueren prendre part de Madrid, Salamanca i Barcelona. Al respecte, així ho hagueren de constatar, el moment que vivim, dincomprensible involució, no és fàcil. Els primers responsables de les Esglésies, enderiats amb el manteniment de lstatu quo i, malgrat tot, en cerca denergies per a levangelització, no solen manifestar-se gaire sensibles a les exigències de coherència de la fe que professem i, doncs, de reconciliació entre els cristians. Els representants dels centres reunits, per això, són conscients que, a partir de lespai de llibertat que han creat, cadascun dells dacord amb processos i característiques pròpies, han denfortir més i més els vincles que els uneixen i han de coordinar forces per anar més endavant fins i tot amb vista a propostes comunes. En feren un primer tast al voltant del tema anunciat, presentat amb admirable competència per Montserrat Davins, de la Facultat de Psicologia, Ciències de lEducació i de lEsport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull. La violència, malauradament tan difosa en la nostra societat, esquitxa també les Esglésies, les quals signoren mútuament i mai que es tinguin en compte, tot i haver superat els antics prejudicis, acusen llenguatges del tot inadequats, fills, conscientment o no, de formes dactuar competitives. La propera trobada serà a Salamanca, el mes de febrer de 2004.
A manera dacta de la reunió, els participants a la trobada van creure oportú de manifestar el seus acords sobre els punts següents:
ECUMENISME
40 anys després de l'inici del Concili Vaticà II
Del 14 de maig a l11 de juny denguany, lAcadèmia Catòlica de Sabadell, el Moviment Universitari dEstudiants Cristians de Catalunya i les Illes (MUEC), lArxiprestat de Sabadell-Centre i el Moviment Ecumènic de Sabadell, amb la col·laboració de la Fundació Caixa de Sabadell, organitzaren un cicle de debats del màxim interès amb motiu del 40è aniversari de lobertura del Concili Vaticà II. Tot esperant que siguin publicades en un llibre les aportacions que shi van fer, anticipem alguns extrets de les reflexions que a propòsit de lecumenisme hi féu Joan Botam en la segona part, de la qual disposem parcialment del text. (La primera anà a càrrec de Nathalie Reverdin).
ELS ÀRABS CRISTIANS NO HAN DE MARXAR
Al Pròxim i Mitjà Orient, no tots els àrabs són musulmans. També n'hi ha molts que són cristians, de les diverses Esglésies i tradicions litúrgiques. Molts àrabs musulmans lamenten que els cristians hagin d'emigrar. Entre aquestes veus, el príncep Talal Ben Abdel Aziz al-Saüd, ha escrit un article a la revista An Nahar ("La llum"), de Beirut, article reproduït per altres publicacions.
"El món àrab pateix actualment una greu hemorràgia humana, social, cultural, política i econòmica les conseqüències de la qual poden ser molt perilloses. Es tracta de l'emigració d'àrabs de confessió cristiana que, des de fa molts anys, deixen el món àrab. Les conseqüències d'aquesta emigració pesaran durament sobre el nostre destí. Si els àrabs, musulmans i cristians, no fan res per acabar amb aquesta hemorràgia, això influirà seriosament sobre la naturalesa de la regió en termes de prosperitat, de pau i d'estabilitat. (...)
Els àrabs cristians han estat un dels pilars essencials de l'edificació del món àrab i ho són encara avui. A l'albada de l'expansió islàmica van tenir un paper molt important en el terreny cultural, polític i militar. En el curs dels segles XIX i XX, els cristians han estat particularment actius en la renaixença de l'arabisme, donant-li una dimensió civilitzadora i obrint-lo a les altres civilitzacions que s'havien desenvolupat durant el període de la decadència àrab. Van introduir, doncs, la modernitat en l'arabisme. Els àrabs cristians, pel fet de la seva pluralitat cultural, eren i són encara un repte permanent per a la cultura i el pensament. La seva marxa del món àrab porta un cop seriós a aquesta diversitat.
Si evoquem la presència de cristians en el món àrab és per a significar que volem que hi romanguin. La seva presència en el món àrab és la millor resposta, no solament en paraules, sinó també en actes, als principis israelians de religió d'Estat i de poble escollit. La seva permanència a la regió és també una garantia de reforçament d'un Estat modern que lligui el multiculturalisme a la unitat i constitueix un obstacle al desenvolupament d'un racisme d'Estat. Els cristians són un atot per al món àrab en els seus contactes amb l'Occident. Per contra, la seva emigració constitueix una pèrdua i un reforçament dels corrents desfavorables al diàleg i a l'obertura.
El manteniment dels cristians en el món àrab és una elecció necessària per a comprometre's pel camí d'una democràcia les relacions de la qual amb els ciutadans s'han de distingir per la raó, la justícia i la llibertat. Si aquesta emigració continués, hipotecaria seriosament el nostre futur. Parem aquesta hemorràgia i encoratgem els àrabs cristians a tornar a casa seva."
NOTÍCIES
Separació entre Església i Estat a Noruega
La comissió Església-Estat de l'Església de Noruega (luterana) ha proposat que l'autoritat encarregada de nomenar els bisbes sigui transferida del govern a un organisme d'Església, i que aquesta sigui directament responsable de la seva direcció i de la seva gestió. Aquest canvi respon al desig de posar l'Església de Noruega (luterana) en conformitat amb la societat noruega multicultural i multireligiosa. L'Església de Noruega és una de les poques Esglésies d'Estat que encara queden. La constitució noruega, del 1814, considera "la religió evangèlica luterana com a la religió de l'estat".
Identitat luterana
Fruit d'uns documents sobre "la identitat luterana", la redactora en cap de la revista "Fraternité évangélique", Élisabeth Hausser, en fa la síntesi següent:
"Totes les Esglésies sortides de la Reforma del segle XVI tenen per base les proclamacions de Luter sobre la salvació: Solus Christus (Crist sol), Sola Scriptura (l'Escriptura sola, la Bíblia única autoritat), Sola gratia (la salvació per la gràcia sola), Sola fide (la justificació per la sola fe, que allibera l'home). En conseqüència, Luter definia l'Església com a "un sant poble cristià" parlant del sacerdoci universal en el qual i pel qual són celebrats els dos sagraments en sentit estricte: el baptisme i l'eucaristia.
En la seva concepció de l'eucaristia, luterans i calvinistes difereixen, ja que els primers reconeixen la presència real de Crist en el pa i el vi, mentre que els segons afirmen una presència real en esperit, que fa de la Cena un "acte de commemoració".
Fora del dogma, la diferència d'esperit i de pietat ve del fet que els luterans són més aviat cristocèntrics, girats vers Jesús (Solus Christus ) i els reformats, teocèntrics, girats vers Déu (Soli Deo gloria ); d'aquí ve que els luterans posen damunt l'altar un crucifix, mentre que els reformats hi posen una creu nua, però tots dos tenen en evidència una gran Bíblia. En el culte luterà, la Paraula té la mateixa importància que l'eucaristia; en el culte reformat, la paraula prima sobre l'eucaristia. Aquests matisos no impedeixen que les dues confessions siguin molt pròximes i que els ministres que, a França, reben una formació teològica comuna, puguin passar d'una Església a l'altra des de la Concòrdia de Lauenberg de 1973, signada per un cert nombre de països d'Europa."
Viatge del Papa a Bulgària
En el núm. 48 dOikumene vam fer un repàs als darrers viatges del papa Joan Pau II a diverses Esglésies orientals. Cal afegir-hi ara el viatge que va fer a Bulgària el mes de maig proppassat. En destaquem dos fets: 1) el papa féu do a lEsglésia ortodoxa búlgara, en la persona del seu patriarca Maxim, duna relíquia de sant Dasi, màrtir de Mèsia (actualment a Bulgària) al segle IV, el cos del qual fou portat, al s. VI, a Ancona, on és venerat. 2) El papa va oferir lesglésia romana dels sants Vicenç i Anastasi (davant la cèlebre Fontana di Trevi) per a ús litúrgic de la comunitat búlgara ortodoxa de Roma.
PREVISIONS
Imprimeix: Centre Ecumènic de Catalunya ISSN: 1134-4385 - Dip. Legal: B.28.598-196