Diumenge 26 – B
1 d'octubre de 2006

Can Canals de Masbover, Sant Sadurní d'Anoia, Espiells,  i Sant Pere de Subirats (Castell)
(lectures bíbliques) (
altres homilies)

 

DÉU ENS VOL ETERNAMENT FELIÇOS

Com hem de llegir aquestes paraules dures de Jesús que parlen de tallar-se la mà o el peu, de treure’s l’ull i de l’infern “on el corc no mor i el foc no s’apaga”?

Mireu, la Paraula de Déu l’hem de llegir en el seu context. No podem treure aquestes pàgines que parlen d’amenaces d’un patiment etern, fora del context del que diu la Bíblia: “Déu és amor”. Tota la Bíblia la podem resumir en tres paraules: “Déu és amor”. I no pas: “Déu és càstig” o “Déu és venjança”.

Déu és Amor. Per tant, aquestes pàgines les  hem de llegir en la línia de la pedagogia dels pares i mares que estimen molt els seus fills i filles, i per això, a vegades, es veuen obligats, davant de la reveldia dels seus fills i filles, a recórrer a l’amenaça del càstig: “et pegaré... et tancaré al ‘cuarto fosc’...”. Però cap pare o mare vol pegar o tancar el seu fill o filla en un ‘cuarto fosc’. Volen que s’esmenin i siguin persones de bé. Que s’esmenin i siguin feliços a la vida; que no vagin per camins de infelicitat que acaben malament.

El mateix ens passa amb Déu. Aquestes pàgines on es parla de l’amenaça de l’infern, de fet, ens parlen de la passió de Déu per cadascú de nosaltres. Reflecteixen la passió de Déu per cada un dels seus fills i filles. El seu interès paternal i maternal per que ens esmenen i siguem ETERNAMENT FELIÇOS, ENLLOC D’ANAR PER CAMINS DE INFELICITAT ETERNA.

Sant Agustí ho expressa bellament al llibre de les Confessions: “QUÈ SÓC JO PER A TU, SENYOR, JO UNA ENGRUNA DE LA TEVA CREACIÓ (UNA PART TANT INSIGNIFICANT DE LA TEVA CREACIÓ) QUE EM MANES QUE T’ESTIMI AMB TOT EL COR I AMB TOTA L’ÀNIMA I, SI NO HO FAIG, M’AMENACES AMB LES MÉS GRANS MISÈRIES?”

Déu no és indiferent a la nostra resposta al seu amor. Perquè ens vol eternament feliços.

Amb això no volem dir que l'infern no existeix. L'infern, és a dir, el NO a Déu per sempre, és una possibilitat real per a l'ésser humà. Déu no condemna ningú. L'home, en tot cas, es condemna a si mateix.

 

“QUI NO ESTÀ CONTRA NOSALTRES, ESTÀ AMB NOSALTRES”

Permeteu-me, però, que centri el meu comentari en la primera part de l’evangeli d’avui: “QUI NO ESTÀ CONTRA NOSALTRES, ESTÀ AMB NOSALTRES”.

Aquesta actitud de Jesús és fonamental per a un cristià. I molt més ara en aquest context de confrontació entre l’Islam i el Cristianisme, que està a punt de portar el món sencer, Déu no ho vulgui, a un conflicte global de conseqüències espantoses.

Els deixebles veuen uns que estan traient dimonis en el nom de Jesús, però que no són del seu ‘grupet’. Joan, l’apòstol, li demana a Jesús que els ho prohibeixi, però Jesús renya Joan i els diu que ningú que faci miracles en nom d’ell, malparlarà desprès d’ell, i que qui no està en contra d’ells està amb ells.

Que n’és important aquest actitud de saber valorar el bé que fan els qui no son “dels nostres”. Saber  veure el bé en els qui no pensen o creuen el mateix que jo.

És important que els catòlics siguem conscients del gran canvi que va suposar en aquest sentit el Concili Vaticà II (CV II). És el primer concili de l’església, en vint segles d’història, que no conté ni un sol ANATEMA, és a dir, que no condemna ningú.

Tots els altres concilis s’havien convocat en un context de polèmica contra alguna heretgia que calia rebutjar, i per això acabaven dient: “i el que no cregui això, ANATEMA SINT”, és a dir, “que se’n vagi a l’infern”.

El CV II no condemna ningú a l’infern. Al contrari, en la línia de les paraules de Jesús, introdueix un gran canvi a l’Església i comença a valorar allò de positiu que hi ha fora de l’Església. Enlloc de veure allò negatiu i condemnar-ho tot.

A la Constitució Dogmàtica Lumen Gentium, als punts 15, 16 i 17 es parla de la relació dels catòlics amb els cristians no catòlics, amb els no cristians, amb el món en general, i adreça la qüestió de les missions i l’evangelització. Diuen els estudiosos del Concili que el que diuen aquest punts és el que més va costar d’aprovar a l’aula conciliar. Aquestes qüestions van ser aquelles en les quals l’Esperit Sant va haver de “bufar més fort”, donada la resistència d’una bona part de l’episcopat mundial a canviar l’actitud de fons de l’Església Catòlica, que era una actitud de confrontació i de condemna del món no Catòlic.

Els Cristians no Catòlics

En referència als cristians no catòlics, el CVII, comença dient que estimen Jesús, que fan obres de caritat i que també tenen els seus màrtirs. Alguns d’ells, diu el text, referint-se als ortodoxos, tenen els set sagraments. De fet, amb els cristians ortodoxos hi ha INTERCOMUNIÓ, perquè reconeixem la validesa de la seva eucaristia. Eucaristia que celebren fins i tot amb  més solemnitat que nosaltres (La litúrgia oriental és molt rica). A Rússia, o a Grècia, per exemple, si no tens accés a una missa catòlica, pots assistir tranquil·lament a una celebració ordodoxa de l’Eucaristia.

Les altres religions

Referint-se a les altres religions, el CVII ressalta el positiu que hi ha en elles, enlloc de fixar-se en allò que ens separa per condemnar-ho. Aquests elements positius els anomena el CVII, “llavors de l’evangeli”. És a dir, elements que els preparen per a rebre la plenitud de la veritat en Crist.

Sobre els Jueus, diu que són els nostres germans grans. Amb ells tenim en comú l’Antic Testament i són els hereus de les promeses. I, diu Sant Pau, Déu no es fa enrere de les seves promeses.

Sobre els musulmans, cal destacar que preguen cinc vegades al dia i que fan moltes obres de misericòrdia. L’Alcorà diu que Alà és “Compassiu i misericordiós”, i ho repeteix centenars de vegades.

Els Induistes i els Budistes, són gent de pau. Confuci, líder espiritual dels més de mil cent milions de xinesos, diu coses que les firmaria qualsevol místic cristià:

“Si hi ha bondat en el cor, hi haurà bellesa en el caràcter;

Si hi ha bellesa en el caràcter, hi haurà harmonia a la llar;

Si hi ha harmonia a la llar, hi haurà ordre a la nació;

Si hi ha ordre a la nació, hi haurà PAU AL MÓN”.

(Alguns atribueixen aquest text tant bonic a un deixeble de Confuci).

Els qui no creuen en Déu

I fins i tot en els qui no creuen en Déu, i que no pertanyen a cap religió, hem de reconèixer, dóna a entendre el CVII, que hi ha un cor bo.

L’afirmació clau del CVII és aquesta:

“Tot ésser humà, encara que no hagi conegut mai Jesucrist, si és fidel a la veu de la seva consciència que diu: ‘evita el mal i fes el bé’, pot assolir la salvació eterna en Crist.”

Ja ho havia dit, per cert, un antic concili amb aquestes paraules: “No hi ha hagut mai, no hi ha, i no hi haurà mai ningú pel qual Crist no hagi donat la vida”.

 

LES MISSIONS I EL DEURE D’EVANGELITZAR?

Aleshores, com queden les missions i el deure d’evangelitzar, si tots es poden salvar sense conèixer Jesucrist?

El Concili adreça immediatament aquesta qüestió.

Jesús ens ha manat, diu el text, que evangelitzéssim i que bategéssim tots els pobles, en el nom del Pare, i del Fill i de l’Esperit Sant. Per tant, és un manament del Senyor.

Però, després del CVII, l’Església ja no va a “salvar japonesos”. Ja no anem a evangelitzar pensant que si no bategem, les persones se’n van a l’infern. Quan anem a evangelitzar, anem a compartir un tresor, el tresor de la nostra FE EN CRIST. Però ho  fem des del respecte per allò de positiu que Déu ja ha posat el cor de tot home i dona del món, reflectit en les seves cultures i creences.

Sant Francesc Xavier, home del seu temps (S. XVI), escriu a Sant Ignasi de Loiola, des del Japó i li diu: “Em vénen ganes de venir a les universitats europees i cridar desesperadament a la joventut: ‘els vostres vicis llencen moltes ànimes a l’infern’”. Avui això no ho diríem. De fet, la Xina es va tancar a aquest tipus d’evangelització.

Avui l’evangelització dóna més importància a l’INCULTURITZACIÓ DE LA FE, que suposa valorar i estimar allò positiu de la cultura que es vol evangelitzar. De fet, sembla ser que els Jesuïtes, a la Xina varen intentar INCULTURITZAR l’evangeli adaptant, per exemple, la litúrgia a la llengua dels nadius. Però es varen trobar amb l’oposició de l’Església global que no estava preparada per això. Havien de passar encara uns quants segles perquè arribés una important reforma que ho fes possible.

El CVII diu quelcom més per ressaltar la importància de les missions i de la tasca evangelitzadora: “Vivint i morint sense Déu en aquest món, l’home s’arrisca a arribar a la DESESPERACIÓ EXTREMA”.

Darrera l’actual secularització, darrere tanta increença i agnosticisme, hi ha un fons de desesperació, com mai n’hi ha hagut a la humanitat. Moltes persones que no creuen en Déu o simplement estan allunyades de l’església (segurament amb motius comprensibles), tenen al fons del seu cor una gran buidor espiritual i una profunda desesperació. Una profunda desesperació davant els grans enigmes de la vida. Davant el dolor, el sofriment, la malaltia, el mal moral i social i, sobretot, davant la mort.

Aquestes persones, estan demanant a crits que algú els doni una paraula d’ESPERANÇA. Un paraula pronunciada amb delicadesa i des del respecte profund de la seva situació moral i humana. Mai des de la condemna despiatada.

 

L’EUCARISTIA: ANTICIPACIÓ DEL BANQUET DEL REGNE

Ara celebrarem l’Eucaristia, que és l’anticipació del banquet del Regne, on Déu servirà a taula gent de totes les races i cultures (i religions). Persones que hauran lluitat, amb l’ajuda de l’Esperit de Déu, per seguir la veu de la seva consciència que els deia d’evitar el mal i fer el bé i que hauran assolit la plenitud de la vida en CRIST.

I els qui no hauran lluitat per vèncer el mal i fer el bé, què? La misericòrdia de Déu tindrà molt a dir-hi.